Belgrado 2018

Op donderdag 5 april stond de jaarlijkse voetbalreis weer op het programma. Dit jaar naar de bijzondere bestemming Belgrado. Met maar liefst 66 deelnemers zijn we rond 7.30 vertrokken naar Schiphol. Een mooie mix van deelnemers die voor de eerste keer zijn meegegaan en van deelnemers die al 'ervaren' zijn.

In de bus en in het vliegtuig zit de sfeer er al meteen goed in en enthousiaste verhalen doen de ronde. Omdat de wedstrijd is vervroegd gaan we na een korte tussenstop direct door naar het stadion van Rode Ster Belgrado. De weg er naar toe was al indrukwekkend vanwege de grote politiemacht die rondom het stadion aanwezig is. 

Ondanks dat er niet echt meer iets op het spel stond voor deze wedstrijd, lieten de 'Delije'  -zoals de fanatieke aanhang van Rode Ster Belgrado wordt genoemd- zich de hele wedstrijd gelden. Dat leidde tot een 3-0 voorsprong na 18 minuten en werd de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 gewonnen.

Vervolgens konden we inchecken in het uitstekende hotel en hebben we met de hele groep gezamenlijk gegeten in het restaurant van de Nederlandse eigenaar Sem, waarna de meesten nog een afzakkertje in het centrum van Belgrado hebben genomen.

 

De volgende dag zijn we na het ontbijt vertrokken voor het dagprogramma. De groep werd gesplitst in twee waarbij een groep de city tour per fiets heeft gedaan en de andere groep de Yugo tour. Na de lunch is dit omgewisseld. 

In kolonne van allemaal yugo's hebben we de stad verkend. Yugo was een Joegoslavisch en later Servisch automerk. Yugo is afgeleid van een modeltype van het merk Zastava en was zeer populair in de jaren 80. Tijdens de tour vertelden Servische gidsen over de stad Belgrado en vooral over hun persoonlijke ervaringen tijdens de bombardementen in 1999. Na het uiteenvallen van de socialistische staat Joegoslavië gaat het economisch niet goed in Servië. In combinatie met het recente oorlogsverleden was het te begrijpen waarom grote delen van de stad er enigszins troosteloos bijlagen. Toch was juist dat indrukwekkend en er waren gelukkig ook mooie stukken van de stad te zien.


Tussen de twee activiteiten in mochten we genieten van een heerlijke lunch. Belgrado is niet echt een fietsstad en dus wel bijzonder om hier toch rond te fietsen. Als echte Hollanders hebben we ook op de fiets veel kunnen zien. Overblijfselen van de bombardementen maar bijvoorbeeld ook de middeleeuwse burcht waaromheen Belgrado is ontstaan. 


In de avond was het programma vrij en zijn we in verschillende groepen naar de diverse restaurantjes gegaan. Belgrado kent een zeer actief en groot uitgaansleven, dus ook een uitgebreide keus aan restaurants. Iedereen heeft het dan ook prima naar z'n zin gehad en gelukkig konden we elkaar een beetje op de hoogte houden in de groepsapp.

Na enkele intensieve dagen hadden we op zaterdag een behoorlijk relaxed dagje. We zijn rond 12.00 uur vertrokken naar ADA Island. Dat is een eiland in het midden van de rivier Sava. Het is een soort recreatiegebied waar veel inwoners van Belgrado in het weekend hun tijd doorbrengen. Er zijn vaak festivals en veel muziek bij de aangelegde strandjes waar de vele  terrassen dan lekker vol zitten. Maar er is ook veel te beleven aan sport en spel. Hier hebben we lekker rond kunnen slenteren, op een (of meer) terrasjes kunnen zitten en natuurlijk lekker kunnen lunchen.

's avonds stond er een gezamenlijk diner op het programma in een typisch Servisch restaurant met een (iets te) fanatiek Servisch ensemble. Na een paar dagen samen optrekken wordt iedereen nog enthousiaster en het was dan ook erg gezellig. Als afsluiter hebben we nog een gezellige pub of hippe club bezocht tot in de late (of vroege) uurtjes.

Een tikkeltje vermoeid maar voldaan zijn we zondag weer huiswaarts gekeerd, maar nog wel even stil gestaan bij het feit dat Theo van Deelen er voor het eerst niet bij was. Ook dat hoort bij een hechte Businessclub.

Gezien alle enthousiaste reacties van iedereen en alle dank voor de organisatie kunnen we zeggen dat het weer een fantastische reis is geweest. Graag tot volgend jaar!